Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > O obci > Aktuality > PROVEDENOU REVIZÍ KOTLŮ SE JEJICH MAJITELÉ VYHNOU POKUTĚ

PROVEDENOU REVIZÍ KOTLŮ SE JEJICH MAJITELÉ VYHNOU POKUTĚ



(převzato ze stránek Jihomoravského kraje)

Nová povinnost čeká od konce letošního roku majitele většiny kotlů na tuhá paliva napojených na teplovodní soustavu ústředního vytápění domu. Podle platného zákona o ochraně ovzduší musí do konce každý spalovací zdroj na tuhá paliva o příkonu 10 – 300 kW napojený na radiátory projít kontrolou technického stavu a provozu (revizí). Od 1. ledna 2017 si totiž může příslušný městský úřad (ORP) vyžádat potvrzení o revizi. V případě nedodržení povinnosti čeká takového provozovatele kotle postih až do výše 20 tisíc korun. Nejpozději za dva roky je nutné revizi kotle pravidelně zopakovat.

Seznam odborně způsobilých osob, které mohou revizi kotle provést, naleznou zájemci na stránkách Asociace podniků topenářské techniky- http://www.aptt.cz/opravneni-ozo.php?kraj=JHM .

Seznam se průběžně aktualizuje podle toho, jak jednotliví výrobci proškolují servisní techniky a udělují jim osvědčení. V seznamu lze vyhledávat podle značky výrobce, typu kotle nebo podle kraje či města, kde odborně způsobilá osoba sídlí. V seznamu jsou vedeni pouze proškolení technici. Současně ale platí, že nejsnazší cestou je obrátit se přímo na výrobce daného kotle na tuhá paliva. Bohužel ale ne všichni výrobci mají své zástupce na uvedeném seznamu. Pokud na seznamu konkrétního existujícího výrobce nenajdete, může se tak využít revizních techniků jiných výrobců, avšak proškolené na daný typ kotle.

A jak vypadá průběh revizní kontroly technického stavu a provozu spalovacího zdroje?

Při kontrole zkoumá odborně způsobilá osoba (revizní technik) kompletně celý kotel, jeho celistvost a těsnost, řídicí jednotku, regulátor a havarijní termostat a současně i to, co a jak se v kotli spaluje. Během prováděné kontroly revizní technici poskytnou další poradenskou a konzultační činnost, tedy doporučí postupy k zajištění dalšího bezproblémového a hospodárného provozu (např. eliminování nadměrného kouře a šetření nákladů na palivo), případně další opatření ke snížení jeho vlivu na ovzduší (modernizaci nebo doplnění otopné soustavy o regulační prvky, akumulační nádobu, zlepšení obsluhy apod.). Základní prohlídka zabere zhruba hodinu, její cena je individuální a není zákonem stanovená. Pohybuje se mezi 600 – 1.500 Kč, záleží především na dojezdové vzdálenosti technika. Na základě proběhlé revize technik vystaví doklad o kontrole, kterým se pak provozovatel prokáže při případné výzvě vašeho úřadu ORP.

Vzor dokladu o kontrole technického stavu kotle zájemci naleznou ZDE (docx, 40,8 kB). Současně je přiložen informační leták zpracovaný Ministerstvem životního prostředí ZDE (pdf, 384 kB).

Další informace o provádění kontrol jsou obsaženy ve sdělení „k provozování a ke kontrole spalovacích stacionárních zdrojů o jmenovitém tepelném příkonu 300 kW a nižším, zveřejněném na internetových stránkách MŽP - http://www.mzp.cz/cz/spalovaci_stacionarni_zdroje_300kW_sdeleni .