Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Obecní úřad > Archiv vybraných článků > Setkání dárců krve pořádané ČČK Mikulovice

Setkání dárců krve pořádané ČČK Mikulovice



Datum konání:
26.3.2017

DSCN1222.JPG

V neděli 26.3.2017 uspořádal Český červený kříž Mikulovice v obřadní místnosti úřadu městyse Mikulovice první setkání aktivních dárců krve z naší obce, kteří v posledních čtyřech letech alespoň jednou darovali tu nejcennější tekutinu na světě, a to na transfúzním oddělení ve znojemské nemocnici. Z pozvaných dvaceti osmi dárců nakonec dorazilo bohužel jen patnáct, kterým za ČČK Mikulovice poděkovala předsedkyně oblastního spolku paní Anna Kloudová. Ta je sama dárkyní a váží si všech, kteří darují kousek svého života pro záchranu života druhých bez nároku na odměnu. Všichni slýcháváme opakované naléhavé výzvy transfúzních stanic k dárcovství krve, jen někdo se ale odhodlá k činu, proto si zaslouží naše poděkování a úctu. Za Městys Mikulovice poděkoval našim dárcům starosta Karel Kříž. Za dárce poté poděkoval Mgr. František Štěpnička, který ocenil skutečnost, že si na dárce v obci někdo vzpomněl a dokáže ocenit tuto nezištnou pomoc. Poté dostala slovo MUDr. Šárka Turková z hematologicko-transfúzního oddělení ve znojemské nemocnici a velmi zajímavě vysvětlila všem přítomným dárcům, co se z jejich darovanou krví po odběru děje, jak se dále zpracovává a separuje na červené krvinky a plazmu a komu všemu darovaná krev pomůže, např. onkologickým pacientům, hemofilikům, pacientům při těžších operacích nebo při autonehodách. Další pozvaný host, vrchní sestra hematologicko-transfúzního oddělení paní Bc. Elena Voznicová, také poděkovala všem dárcům za jejich pomoc a poukázala na skutečnost, že z celkového počtu evidovaných dárců na transfúzním oddělení (dále jen TO) ve znojemské nemocnici, kterých je přibližně 5500, je v současné době aktivních pouze 1700 lidí, což opravdu není tolik vzhledem ke skutečné potřebě krve. Dále informovala, že na TO ve Znojmě je možnost zaregistrovat se také jako dárce kostní dřeně. Dárci kostní dřeně do čtyřiceti let se mohou zaregistrovat bezplatně. Těm, kterým je nad čtyřicet let a není jim více jak 65 let, je registrace samozřejmě také povolena, ovšem musí si testování krve uhradit částkou 1500,- Kč, pokud zrovna TO ve Znojmě nemá na toto testování peníze od sponzorů k dispozici. Výsledky rozborů krve musí splňovat všechny potřebné požadavky, aby mohl být dotyčný následně zapsán do Českého národního registru dárců kostní dřeně.
Setkání dárců krve z Mikulovic poté pokračovalo v zasedací místnosti městyse Mikulovice, kde si pro ně ČČK Mikulovice nachystal občestvení ve formě vynikajícíh chlebíčků, koláčků a čokoládové rolády. Při kávě, čaji, pivě či limonádě a hlavně při příjemném posezení uplynul čas opravdu rychle. Paní Anně Kloudové z ČČK Mikulovice patří za toto setkání dárců velký dík a snad na příští setkání dorazí všichni pozvání. Ti, kteří dorazili na letošní setkání dostali upomínkové poděkování a poukaz ve výši 100,- Kč na nákup v ESO marketu v Mikulovicích, za který děkujeme paní Anně Polické. Ještě jednou díky všem, kteří se jakkoliv podíleli na přípravě tohoto setkání. Bylo to bezva.
Na závěr chceme jen podotknout, že občanů, kteří nezištně darovali krev je v naší obci určitě více, bohužel už nemůžou darovat např. ze zdravotních důvodů či z důvodu věku. I jim patří od nás velký dík za jejich nesobeckost a ochotu pomoci všem lidem, kteří naši krev potřebují.

FOTKY ZE SETKÁNÍ DÁRCŮ KRVE - KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Pokud ti je více, jak 18 let a také by si chtěl darovat krev, můžeš si zjistit více informací o darování krve či kostní dřeně na tomto odkazu:
Hematologicko - transfuzní oddělení Nemocnice Znojmo